Alış faturası girişi

    Comport ERP programımızda alt ekranda faremizin sağ tuşunu tıklayarak yeni cari hareket alış faturası oluşturma ekranına giriş yapabilirsiniz.

    Alış faturası girişi

    Comport muhasebe programımız içerisinde cari işlemlerde alış faturası oluşturmak için ekranımıza giriş yaptığımızda, karşımıza çıkan ekranda alış yapacağımız müşterimizin cari hesap kodundan veya ünvanı kısmından seçim yapabiliriz, fatura tarihini düzenleyebilir çalışacağımız para birimini belirleyebiliriz, aynı zamanda hangi depomuzla ve şubemizle çalışacağımızı düzenleyebilir, kdv li çalışıp çalışmayacağımızın seçimini yapabilir eğer özel kod lar belirlediysek onlarında seçimlerini bu ekranda yapabiliriz. Ürünlerimizi stok kodundan, var ise barkod numarasından seçebiliriz. Daha önce belirlediğimiz alış fiyatımız var ise ürünümüzü seçtiğimizde bu fiyat seçili olarak gelecektir. Eğer birden fazla alış rakamı belirlediysek bunlarında seçimini bu ekranda yapabiliriz. Detaylı şekilde kdv oranlarını, ürünümüzdeki rakam döviz cinsindeyse bunun tl eder karşılığını, indirim oranı uyguladıysak bunların oranlarını görebiliriz.

    Bu ekranımızda döviz kurunu tablodan çekebilir, sevk ve vade tarihini belirleyebilir, stopaj oranlarını girebilir, oluşturulmuş plasiyer kartımız var ise onunda seçimini bu ekranda yapabilir. Ayrıca faturaya bağladığımız irsaliyemiz var ise irsaliye no ve irsaliye tarihini düzenleyebilir sevk adresini yazabilir eklemek istediğiniz belirli notlarınız var ise bunları açıklama kısımlarına yazabilirsiniz. Düzenleyeceğimiz faturamızın kargo giderini, komisyon gider oranını ve varsa diğer giderlerimizi gene bu ekranda belirleyebilirsiniz. Net indirimler uygulayabilir, kdv istisnasını, kdv tevkifatını, ötv istisnasını uygulayabiliriz. Comport ön muhasebe programımızda bütün bu işlemleri tek ekranda en ince detayına kadar pratik şekilde seçimlerini yapabiliriz.

    Alış faturası girişi

     

    Yeni alış faturası için fatura modülün den Yeni - > Alış Faturası seçilir. 

    Cari Hesap Kodu : Faturanın alındığı satıcı hesap kodu bu alana yazılabilir.

    Unvanı                  : Faturanın alındığı satıcı hesabın adıdır. Cari hesabın adı veya kodu hatırlanmıyor ise;  kutuların yanındaki aşağı ok simgeleri tıklanarak cari listesine ulaşılıp buradan da cari seçilebilir. Cari seçmenin kısa yolu F10 dur.

    Fatura Seri no      : Fatura seri numarası bu alana yazılır. Yanındaki aşağı ok ile ilk harflerini yazdığınız seri için seri numarası üretmenizi sağlar.

    Fatura Tarihi         : Faturanın kesildiği tarih yazılır.

    Belge No               : Faturada matbu olan fatura numarası yazılabilir. 

    Özel Kod               : Faturalarınızı gruplamak ve daha sonra bu gruplara göre rapor almak istediğinizde özel kodlar kullanılabilir.

    İşlem Kuru            : Faturanın kesildiği para birimi yerel para biriminden farklı olduğu durumlarda seçilen para biriminin kuru mutlaka girilmelidir. O gün içinde daha önce kur belirtilmiş ise, kur bu alana program tarafından direkt yazılsa da istendiğinde manüel olarak değiştirilebilir.

    Cari Kuru              : Faturada seçilen cari hesabın bakiyeleri yerel para birimden farklı ise cari kuru girilmelidir. 

    Para Birimi            : Faturanın hangi para biriminden kesileceği seçilir. 

    KDV Durumu         : Faturada Kdv nin Dahil / Hariç olma durumunu ayarlar. Bu alanın sürekli Dahil yada Hariç gelmesi istenirse; Araçlar menüsünde Seçenekler açılıp ayarlanabilir. 

    Fatura Kapatma     : Faturanın peşin olması durumunda ödeme tipi belirtilip kapatılabilir. Nakit seçilirse hemen altından çıkan kutudan hangi kasanın işlem göreceği; Banka Havalesi yada Pos Kart seçilirse de hangi bankanın işlem göreceği seçilir.

    Satış Elemanı (plasiyer) : Satışın hangi satış elemanı tarafından yapıldığını girmek için kullanılır. Bu bilgi ile daha sonra satış elemanlarının performansları ve verilecek primler kolayca raporlanabilir.

    Vade Tarihi   : Faturanın Ödeme yada Tasilat tarihi belirtilerek günü geldiğinde bugün raporlarında listelenmesi yada kullanıcının hazırlayacağı özel raporlar yardımıyla takibin daha kolay yapılması sağlanır.

    Saati              : Faturanın kesilme saatidir.

    Sevk Tarihi    : Malzemenin sevkıyat tarihidir.

    Faturaya malzeme eklemek için satır türü Stok olarak ayarlanmalı ve ardından malzeme kodu,malzeme adı yada malzemenin barkodundan herhangi biri girilerek daha önce stok kartlarında tanımlanmış olan stok faturaya eklenir. Faturada eklenen stok için 4 ayrı kalem indirimi girmek mümkündür. Sırasıyla IND1, IND2, IND3, IND4  alanları kullanılır. Bu alanlardan ihtiyaç fazlası gerekirse fatura satırlarında sağ tuş – Biçimlendir yapılarak kaldırılabilir. 

    Fatura satırlarında satır türü masraf yapılarak stok dışında faturalandırılacak masraflar toplam tutar alanına işlenebilir. Aynı yöntemle Hizmet satırı açılıp işlenebilir. 

    Fatura altı indirimleri için stok ve masraflardan sonra yeni satır açılarak satır türü indirim yapılıp İND1 alanına indirim oranı girilerek yapılabilir.